Η προέλευση από τα Τορτελίνια αμφισβητείται. Τόσο η Μπολόνια όσο και η Μόντενα, πόλεις στην περιοχή Emilia-Romagna της Ιταλίας, ισχυρίζονται ότι είναι η γενέτειρά της.

Το OxfordDictionaries.com ανιχνεύει την ετυμολογία των τορτελίνι στη υποκοριστική μορφή του τορτέλο, το ίδιο υποκοριστικό του torta («κέικ» ή «πίτα» στα ιταλικά).

Η συνταγή για ένα πιάτο που ονομάζεται «torteletti» εμφανίζεται το 1570 από τον Bartolomeo Scappi. Τα γραπτά του Vincenzo Tanara στα μέσα του 17ου αιώνα μπορεί να ευθύνονται για τη μετονομασία των ζυμαρικών σε τορτελίνια.

Στη δεκαετία του 1800, ξεπήδησαν θρύλοι για να εξηγήσουν την προέλευση της συνταγής, προσφέροντας έναν μύθο από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από την Θεά Αφροδίτη

Ο θρύλος λέει ότι ένα βράδυ, το 1200 π.χ., ο Διόνυσος, ο Άρης και η Αφροδίτη, σταμάτησαν σε ένα κοιτώνα ξενοδοχείου, στο Καστελφράνκο Εμίλια στην Ιταλία για να ξεκουραστούν.

Οι τρεις τους κοιμήθηκαν σε άνετα κρεβάτια όλη νύχτα.

Το επόμενο πρωί, νωρίς, ο Διόνυσος και ο Άρης, απομακρύνθηκαν από το οίκημα, αφήνοντας την Αφροδίτη να ξεκουραστεί όπως εκείνη ήθελε.

Όταν η Αφροδίτη ξύπνησε, βλέποντας τον εαυτό της μόνη στο δωμάτιο ξενοδοχείου, κάλεσε τους ταξιδιωτικούς της φίλους.

Δυστυχώς, ο Διόνυσος και ο Άρης δεν ήταν εκεί και, στη θέση τους εμφανίστηκε ο οικοδεσπότης του ξενοδοχείου.

Στη θέα της Αφροδίτης, τόσο όμορφη με εκπληκτικά φορέματα και τόσο τέλεια σε όλες της τις μορφές, ο οικοδεσπότης έμεινε έκπληκτος, εκστασιασμένος. Ήταν μια τέλεια γυναίκα!

Έτρεξε στην κουζίνα και, εμπνευσμένος από την τόση ομορφιά, άρχισε να ζυμωνεί τη ζύμη του για δείπνο. Η σκέψη του ήταν πάντα προσηλωμένη στην τελειότητα που είχε δεί λίγο πριν!

Ως εκ τούτου αποφάσισε λοιπόν να αναπαράγει τον αφαλό της θεάς με τη ζύμη. Στη συνέχεια γέμισε τα κομμάτια της ζύμης με κρέας και έδωσε το σχήμα του αφαλού, δημιουργώντας έτσι το πρώτο γεμιστό τορτελίνι.